Nova direktiva o energetski učinkovitosti stavb

15.05.2024 / Ana Mozetič
Nova direktiva o učinkovitosti stavb

Nova direktiva o energetski učinkovitosti stavb: Kaj morate vedeti kot kupec nepremičnine

Evropska unija je sprejela novo direktivo o energetskeučinkovitosti stavb (direktiva o EPD stavb), ki bo imela pomemben vpliv na nepremičninski trg. Ta direktiva, ki je nadgradnja prejšnje direktive iz leta 2023, postavlja ambicioznejše cilje za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov in porabe energije v stavbah.

Kaj je bistvo nove direktive?

Cilji za zmanjšanje porabe energije:  Do leta 2030 se bo morala povprečna poraba primarne energije v stanovanjskih stavbah zmanjšati za 16%, do leta 2035 pa za 20-22%. Za nestanovanjske stavbe bo cilj prenove najmanj 16% energetsko učinkovitih stavb do leta 2030 in 26% do leta 2033. Države članice bodo sicer imele možnost, da nekatere kategorije stanovanjskih in nestanovanjskih stavb izvzamejo iz teh obveznosti, vključno s stavbami zgodovinskega pomena in počitniškimi domovi.

Stavb s skoraj ničnimi emisijami: Vse nove stanovanjske in nestanovanjske stavbe morajo biti od leta 2028 (za javne stavbe) oziroma 2030 (za vse ostale) grajene brez emisij fosilnih goriv na kraju samem.

Postopno opuščanje fosilnih goriv (premog, nafta, zemeljski plin): Države članice bodo morale zagotoviti postopno opuščanje fosilnih goriv za ogrevanje stavb in spodbujati uporabo obnovljivih virov energije, kot so sončne elektrarne.

Pripravljenost na sončno energijo: Vse nove stavbe morajo biti "pripravljene na sončno energijo", kar pomeni, da morajo imeti ustrezno streho in instalacijo za enostavno montažo sončnih panelov.

Prepoved subvencij za fosilna goriva: Subvencije za nove kotle na fosilna goriva bodo prepovedane od leta 2025.

Spodbujanje trajnostne mobilnosti: Direktiva spodbuja uporabo trajnostne mobilnosti z določbami o predhodnem polaganje kablov za polnilne postaje za elektromobila in parkirnih mestih za kolesa.

Kaj to pomeni za vas kot kupca nepremičnine?

Pri nakupu nepremičnine se prepričajte o energetski učinkovitosti: Pred nakupom nepremičnine preverite njeno energetsko izkaznico. To vam bo dalo vpogled v njeno energetsko učinkovitost in stroške ogrevanja/hlajenja.

Razmislite o nakupu nepremičnine z nizko porabo energije: Če iščete novo nepremičnino, razmislite o nakupu nepremičnine, ki je grajena v skladu z novimi standardi energetske učinkovitosti. To vam bo dolgoročno prihranilo denar pri stroških energije.

Upoštevajte stroške prenove: Če kupujete starejšo nepremičnino, boste morda morali vlagati v njeno prenovo, da bi izpolnili nove energetske standarde. Pred nakupom se prepričajte, da ste seznanjeni s stroški prenove.

Izkoristite spodbudne ukrepe: Vlada ponuja različne spodbudne ukrepe za lastnike nepremičnin, ki želijo izboljšati energetsko učinkovitost svojih stavb. Seznanite se s spodbudami, ki so vam na voljo, in izkoristite priložnost za prihranek denarja.

Ekipa N24

#1 - Nova direktiva o energetski učinkovitosti stavb